John Boyd-Orr

Boyd-Orr John (Džonas Bòidas Òras) 1880 09 23Kilmaurs (Škotija) 1971 06 25Edzell (Škotija), Didžiosios Britanijos visuomenės veikėjas, gydytojas. Dr. (1914). Baronas (1949). Baigė mediciną Glazgo universitete. Studijuodamas atliko baltymų apykaitos tyrimus ir tyrė vandens suvartojimo poveikį azoto apykaitai ir kraujospūdžiui. 1914–45 Gyvūnų mitybos instituto (Aberdeene) direktorius. 1945 įkūrė Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizaciją (angl. United Nations Food and Agriculture Organization, FAO) ir iki 1948 jai vadovavo. J. Boydas-Oras buvo pirmasis, pabrėžęs žemės ūkio gamybos, maisto ir mitybos reikšmę žmonių sveikatai, t. p. būtinybę vyriausybei, pramonei ir mokslui bendradarbiauti visuomenės labui.

Parašė knygas: Nacionalinis maisto tiekimas ir jo įtaka visuomenės sveikatai (The National Food Supply and Its Influence on Public Health 1934), Maistas ir žmonės (Food and the People 1943), Maistas – pasaulio vienybės pagrindas (Food – the Foundation of World Unity 1948), Baltojo žmogaus dilema (The White Man’s Dilemma 1953), Kaip aš prisimenu (As I Recall 1966).

Nobelio taikos premija (1949).

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką