Autorius (-ė) Vacys Milius

kubiliai
amatininkai, dirbantys pardavimui medinius indus ir rakandus. Daugiau
Juozas
Kudirka
20 a. –21 a. pradžios lietuvių etnologas. Puoselėjo liaudies kūrybą ir tradicines šventes, rinko medžiagą apie lietuvių liaudies papročius. Jono Basanavičiaus premija (1999). Daugiau
Vida
Kulikauskienė
20 a. antros pusės–21 a. pradžios lietuvių etnologė. Mokslinių tyrinėjimų svarbiausios kryptys – lietuvių valstiečių kultūra ir buitis, taudinių ir drabužių rekonstravimas. Daugiau
kultuvė
medinis įrankis drabužiams, audeklams, baltiniams velėti. Daugiau
lietuvių
mityba
lietuvių mitybą nuo seniausių laikų lėmė gamtinė aplinka, pagrindinių ir pagalbinių ūkio šakų plėtotė, prekyba, socialinė šeimos padėtis, religiniai papročiai. Išsamesnių žinių apie Lietuvos gyventojų maistą yra nuo 19 amžiaus. Daugiau
lietuvių
valgiai
nuo seniausių laikų vienas svarbiausių lietuvių valstiečių maisto produktų buvo grūdai (rugiai, miežiai, kviečiai, avižos). Iš mėsos daugiausia valgyta kiauliena. Vasarą dažniausiai vartojo pieną, bulves, daržoves ir kiaušinius. Kiekviena etnografinė sritis turėjo mėgstamus valgius. Daugiau
ližė
įrankis duonos kepalui į krosnį pašauti. Daugiau
lopšys
baldas kūdikiui paguldyti ir supti. Daugiau
lovys
medinis indas mėsai sūdyti. Daugiau
lovys
paprastoji šertuvė arba automatinės ir koncentruotųjų pašarų šertuvės apatinė dalis, iš kurios gyvulys ėda pašarą. Daugiau