adjuvantai
adjuvántai (lot. adjuvans, kilm. adjuvantis – skatinantis), įvairios kilmės ir sudėties medžiagos, skatinančios imunogenezę. Paprastieji adjuvantai: negyvi mikrobai (mikobakterijos, korinebakterijos), organiniai (cholesterolis, krakmolas, muramo rūgšties peptidai) ir neorganiniai (aliuminio hidroksidas, kalcio chloridas) junginiai, sintetinės medžiagos. Sudėtiniai adjuvantai – lipidų ir mineralų sorbentų, aliejų ir lipopolisacharidų mišiniai. Adjuvantai lėtina antigeno įsavinimą ir pratęsia imuninės sistemos dirginimą, stiprina antigeno imunogeniškumą. Adjuvantai apibūdinami pagal cheminę sudėtį ir struktūrą. Cheminėse vakcinose ir anatoksinuose dažniausiai naudojamas Freindo (pilnas ir nepilnas) adjuvantas. Pilnas Freindo adjuvantas (mineralinis aliejus, emulsiklis, negyvos tuberkuliozės mikobakterijos) naudojamas dažniau, nepilnas Freindo adjuvantas (be tuberkuliozės mikobakterijų) – rečiau.
1374