aguročiai
agurõčiai, vienametės daržovės. Priklauso moliūginių (Cucurbitaceae) šeimos paprastojo aguročio (Cucurbita pepo) veislių grupei. Aguročiai kilę iš tropinių ir subtropinių sričių. Daugiausia auginami Jungtinėse Amerikos Valstijose, Bulgarijoje, Ispanijoje.
Krūmo pavidalo. Ūgliai statūs, nešakoti. Lapai dideli, karpyti. Žiedai pavieniai, geltoni. Vaisiai (agurkvaisiai) cilindriški, rečiau truputį lenkti; turi 3,8–6,8 % sausųjų medžiagų, 1,9–2,9 % angliavandenių, 5,0–21,5 mg% vitamino C. Vaisiai konservuojami, iš jų gaminami įvairūs patiekalai, valgomi žali. Aguročiai neatsparūs šalnoms, reiklūs dirvožemiui (geriausiai dera lengvose, derlingose, laistomose dirvose), mėgsta drėgmę, nebijo sausros. Šiltesnėse vietose sėklos sėjamos dirvoje, šaltesnėse (arba ankstyvajam derliui gauti) sodinami daigai (šalnoms praėjus). Sėjama lizdais (po 2–3 sėklas, 3–4 cm atstumu viena nuo kitos). Sėklų norma 4–5 kg/ha. Kai išauga pirmi tikrieji lapai, aguročiai retinami ir paliekama po 1 augalą. Lietuvoje auginama paprastojo aguročio atmaina Cucurbita pepo var. giraumontia. Sodinami dažniausiai daigai. Vidutinis derlingumas apie 45 t/ha.
agurotis
1366
-agurotis