anyžių eterinis aliejus
anýžių eternis aliẽjus, eterinis aliejus, išskiriamas iš anyžinės ožiažolės (Pimpinella anisum) sėklų. Saldaus skonio geltonos spalvos skystis arba kristalai. Lydymosi temperatūra 14–15 °C, tankis 980–990 kg/m3, lūžio rodiklis 1,552–1,560, užsiliepsnojimo temperatūra 100 °C. Susideda iš anetolo (80–96 %), metilchavikolio (apie 10 %), limoneno (0,6 %), anyžių aldehido (0,6 %). Gaunamas vandens garais distiliuojant anyžinių ožiažolių prinokusias sėklas.
Naudojamas medicinoje (turi antiseptinių savybių), maisto pramonėje, parfumerijoje (sumaišytas su kitais aliejais) – masažui, aromaterapinėms lempoms, t. p. iš anyžių eterinio aliejaus gaunamas anetolas (organinis junginys, įeinantis į diuretikų, atsikosėjimą lengvinančių vaistų sudėtį).