apelsinai
apelsnai, kai kurių citrinmedžio (Citrus) genties medžių valgomi saldūs arba pusiau saldūs vaisiai. Apelsinai būna rutuliški, kiaušiniški ar suploto rutulio formos, oranžine, geltonai oranžine, kartais raudona žievele. Minkštimas gelsvas, oranžinis arba raudonas. Didžiausią reikšmę turi tikrojo citrinmedžio (Citrus sinensis) vaisiai – tikrieji apelsinai. Gerokai mažesnę reikšmę turi indinio citrinmedžio (Citrus indica) vaisiai – indiniai apelsinai, snapuotojo citrinmedžio (Citrus karna) vaisiai – snapuotieji apelsinai, muskusinio citrinmedžio (Citrus maderaspatana) vaisiai – muskusiniai apelsinai, mirtalapio citrinmedžio (Citrus myrtifolia) vaisiai –rūgštieji apelsinai, grublėtojo citrinmedžio (Citrus sulcata) vaisiai – grublėtieji apelsinai, miltuotojo citrinmedžio (Citrus tachibana) vaisiai – miltuotieji apelsinai, taivaninio citrinmedžio (Citrus taiwanica) vaisiai – taivaniniai apelsinai, floridinio citrinmedžio (Citrus temple) vaisiai – floridiniai apelsinai.
tikrieji apelsinai
Išvesta labai daug apelsinų veislių, kurios skirstomos į keliolika veislių grupių pagal derėjimo laiką, vaisių formą ir sandarą, minkštimo spalvą ir kt. požymius. Apelsinai valgomi švieži, iš jų spaudžiamos sultys, gaminami džemai, marmeladai. Šviežiuose vaisiuose yra iki 12 % angliavandenių, gausu vitaminų, mineralinių medžiagų.
Daugiausia apelsinų išauginama Brazilijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kinijoje, Indijoje, Meksikoje, Ispanijoje, Egipte, Italijoje, Turkijoje ir Pietų Afrikos Respublikoje. Tikrieji apelsinai sudaro maždaug 70 % visos apelsinų produkcijos.
849