arbūzai
arbzai, vienametės daržovės. Priklauso moliūginių (Cucurbitaceae) šeimos Citrullus genčiai. Kilę iš Afrikos. 4 rūšys. Kultūrinės arbūzų rūšys: tikrasis arbūzas (Citrullus lanatus; pav.) ir kartusis arbūzas (Citrullus colocynthis). Šaknys šakotos, įsiskverbusios į dirvą iki 1 metro. Stiebai šliaužiantys, iki 5 m ilgio. Lapai ilgakočiai, širdiški, plunksniškai suskaldyti. Žiedai geltoni, pavieniai, stambūs, dažniausiai vienalyčiai, juos apdulkina vabzdžiai. Vaisius žalsvai margas ar baltas, dažniausiai apvalus, jo minkštimas raudonas, rožinis, avietinis, rečiau baltas ar geltonas. Mėgsta šilumą, nepakelia drėgmės pertekliaus, nereiklūs dirvai. Tikrojo arbūzo vaisius sveria 0,6–16 kg; turi iki 11 % angliavandenių, vitaminų, sėklos – vertingų aliejų. Vaisiai vartojami švieži, virti, marinuoti. Tinkami gabenti. Karčiojo arbūzo vaisius sveria 10–15 kg, turi 2–3 % angliavandenių; šėrimui vartojami švieži ir silosuoti. Tikrojo arbūzo vidutinis derlingumas 15–20, karčiojo 25–30 t/ha.
tikrasis arbūzas
Lietuvoje tikrasis arbūzas auginamas šiltadaržiuose. Daigai išauginami moliniuose arba durpių ir pūdinio puodeliuose (per 35–40 d.), su 2–3 lapeliais sodinami po 2 viename inspekto lange. Vaisiai subręsta per 60 d.; derlingumas 7–10 kg iš 1 lango.
71