baktericidai
baktericdai (bakterijos + lot. caedo – žudau), baktericdinės mẽdžiagos, cheminiai junginiai (fenoliai, gyvsidabrio dichloridas, alkoholiai, formalinas, vandenilio peroksidas, vandenilio sulfidas, oksiranas, antibiotikai, sunkiųjų metalų druskos, rūgštys, šarmai), naikinantys bakterijas ir kitus mikroorganizmus. Baktericidai, adsorbuoti mikroorganizmo ląstelės sienelės paviršiuje, trukdo reikalingoms medžiagoms patekti į ląstelę. Sutrikdo citoplazminės membranos funkciją, baltymų, ląstelės sienelės sintezę, slopina deoksiribonukleorūgščių (DNR) sintezę, gliukozės ir pieno rūgšties apykaitos fermentus. Baktericidai gali koaguliuoti ląstelės baltymus, jungtis prie baltymo aminogrupių sukeldami denatūraciją. Mikroorganizmų hidrolazes inhibuoja ir oksiduojančios medžiagos (peroksidai, permanganatas, chlorkalkės). Baktericidų efektyvi koncentracija labai įvairi, pvz., 70 % koncentracijos etanolis veiklesnis negu 96 %. Baktericidai naudojami sterilizacijai, dezinfekcijai, kai kurioms infekcinėms ligoms gydyti, augalams apsaugoti nuo kenkėjų.
2481