bčių dúona, medų nešančių bičių surinktos ir į korio akeles suneštos ir suspaustos pieno rūgšties bakterijų suraugintos žiedadulkės. Dėl saldžiarūgščio skonio jos vadinamos bičių duona. Dažniausiai akelėse bičių duona užpilama medumi ir saugoma iki pavasario. Jos sudėtyje yra apie 20 % visaverčių baltymų, 1,3–14 % riebalų, 0,9–5 % mineralinių medžiagų, 24–35 % angliavandenių, hormonų, fermentų, daug vitaminų (ypač B grupės), pieno rūgšties, kitų junginių, reikalingų bitėms vystytis. Tai lengvai virškinamas, baltymingas bičių (ypač jaunų) ir vyresnių (4–6 parų) perų maistas. Nuo 3 parų bičių darbininkių lervos maitinamos bičių duonos, medaus ir vandens mišinu, tranai – medumi ir bičių duona. Tokiu pačiu maisto mišiniu maitinasi ir jaunos avilio bitės darbininkės. Per metus vidutinė bičių šeima suvartoja apie 25 kg bičių duonos.

bičių duonos gamyba

Nepakenkiant bitėms iš jų šeimos galima paimti 2–3 kg bičių duonos. Retai (esant bičių duonos trūkumui) bitės maitinamos bičių duonos pakaitalais arba medaus ir bičių duonos pasta.

Bičių duona vartojama apiterapijoje.

bičių duona

962

1331

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką