botulno toksnai, polipeptidai (peptidai), išskiriami Clostridium botulinum bakterijų bedeguonėje aplinkoje. Sudaryti iš α-toksinų (neurotoksinų) ir β-toksinų (sukeliančių hemagliutinaciją), t. p. mažos molekulinės masės (10–14 tūkst.) peptidų. Polipeptidų struktūra ir antigeninės savybės priklauso nuo botulino toksinų tipo. Skiriami A, B, C, D, E, F ir G tipai. Žmogui pavojingiausi A, B, E, G tipai. Veikia motoneuroninius centrus. Gali susidaryti netinkamai paruoštuose maisto produktuose (juose dauginasi Clostridium botulinum bakterijos), ypač namų sąlygomis pagamintuose mėsos konservuose, dešroje. Labai nuodingi. Mirtina dozė žmogui 0,01 mg.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką