botulizmas
botulzmas (botulismus < botulus – dešra), ūmi infekcinė žmogaus ir gyvulių liga, kuria susergama apsinuodijus bacilų Clostridium botulinum išskiriamais nuodais.
Clostridium botulinum bacilų mikrofotografija
Botulizmo sukėlėjai paplitę dirvoje, gyvulių ir žmogaus žarnyne, kur nekenkia; išskirti su išmatomis virsta labai atspariomis sporomis ir patenka į mėsos produktus dorojant paskerstų gyvulių mėsą, į daržoves, vaisius, grybus. Konservuotuose produktuose, dešroje, kumpyje, jei laikomi hermetizuoti be deguonies aukštesnėje kaip 10 oC temperatūroje, sporos virsta bacilomis, išskiriančiomis labai stiprų nuodą – botulotoksiną, todėl ypač pavojingi namuose gaminti grybų, daržovių ir mėsos konservai. Jei konservai laikomi žemesnėje kaip 10 oC temperatūroje ir juose yra ne mažiau kaip 9 % valgomosios druskos, 55 % cukraus arba 2 % acto rūgšties, toksinų nesusidaro. Bacilos žūva pavirinus 5 minutes, botulotoksinas suyra per 15 minučių. Užteršto produkto išvaizda, skonis, kvapas dažniausia nepakitę, konservų dėžutė gali būti išsipūtusi (bombažas).
1017