broileris
bròileris (angl. broiler < broil – kepti), mėsai išaugintas paukščių prieauglis (42–100 d. viščiukai, ančiukai, kalakučiukai, žąsiukai, perlinių vištų viščiukai). Mėsa sultinga, neriebi, oda lygi, elastinga, krūtinės kaulų kremzlės minkštos. Broileriai viščiukai ir ančiukai auginami specializuotuose paukštynuose. Broilerių pramonė išplėtota daugelyje šalių: Jungtinėse Amerikos Valstijose, Australijoje, Austrijoje, Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose, Izraelyje, Japonijoje, Vokietijoje, Vengrijoje. Lietuvoje broileriai viščiukai gaunami iš sukryžmintų specializuotų kornišų ir plimutrokų linijų, ančiukai – iš Pekino veislės specializuotų linijų. Pirmieji broileriai ančiukai išauginti 1966 žuvininkystės ūkiuose, viščiukai – 1968 Vilniaus paukštyne.
337