butiromètras (gr. butyron – sviestas, riebalai + metron – matas), prietaisas pieno riebumui matuoti. Tai stiklinis vamzdelis su padalomis; padalos vertė – 0,1 % pieno riebalų. Riebumui nustatyti į butirometrą įpilama 11 cm3 pieno, 10 cm3 sieros rūgšties, 1 cm3 pentilo alkoholio ir užkemšama guminiu kamščiu. Mišinys suplakamas. Pieno sudėtinės dalys, išskyrus riebalus, ištirpsta. Kad riebalai geriau atsiskirtų, butirometras su mišiniu 5 min pašildomas ir centrifuguojamas. Riebumas (%) atskaitomas skalėje.

2561

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką