cenoanabiòzė (gr. koinos – bendras + anabiōsis – atgijimas), organizmo gyvybinių procesų slopinimas kitų organizmų gaminamomis medžiagomis. Cenoanabiozės rūšys – acidocenoanabiozė ir alkoholcenoanabiozė. Acidocenoanabiozė: nepageidautinų mikroorganizmų veiklą slopina pieno rūgšties bakterijų gaminama pieno rūgštis. Kaupiantis pieno rūgščiai silpnėja mikroorganizmų (puvimo, sviesto rūgšties bakterijų) veikla. Naudojama arbūzams, aguročiams, patisonams, česnakams, agurkams, pomidorams, dumplūnėms, kopūstams ir obuoliams raugti. Kopūstai įrūgsta susikaupus 0,5 %, agurkai – 0,7 % pieno rūgšties; jei pieno rūgšties koncentracija >1–2 %, pačios pieno rūgšties bakterijų veikla sulėtėja ir rūgimas nutrūksta. Alkoholcenoanabiozė: nepageidautinų mikroorganizmų veikla slopinama etanoliu, kurį gamina vyno mielės, skaidydamos cukrų; taip gaminamas vynas.

1449

-acidocenoanabiozė; -alkoholcenoanabiozė

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką