chalva
įvairios chalvos rūšys
chalvà (< arab.), karamelinis konditerijos gaminys. Chalvoje yra 30–35 % cukraus, 20–35 % riebalų, 10–20 % baltymų. Jos energinė vertė apie 2160 kJ/100 g. Gaminama iš karamelės masės, kuri išplakama su augalinėmis putojančiomis medžiagomis, skrudintų aliejingų sėklų (saulėgrąžų, sezamų) ar riešutų branduolių trinta mase, priedais ir aromatinėmis medžiagomis. Plakama masė prisisotina smulkių oro burbuliukų, pasidaro akyta ir lengvai tempiama į ilgus plaušus. Chalva fasuojama šilta (55–60 °C), kol dar plastiška; aušdama kietėja. Gaminama paprasta chalva, su priedais (kakava, riešutais, cukatomis, razinomis), glaistyta šokoladu.