daržovės
daržóvės, žoliniai augalai, kurių įvairios sultingos dalys vartojamos maistui (šviežios, virtos, keptos, raugintos, sūdytos, marinuotos).
Turi biologiškai aktyvių medžiagų: angliavandenių, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, vitaminų, fermentų, hormonų, aromatinių ir balastinių medžiagų. Skatina apetitą, gerina virškinimą. Žinoma apie 250 daržovių rūšių. Jos priklauso šioms augalų šeimoms: pupinių (Fabaceae; pupelės, pupos, žirniai, lęšiai), balandinių (Chenopodiaceae; burokėliai, špinatai), bastutinių (Brassicaceae; griežčiai, kopūstai, krienai, ridikai, ridikėliai, ropės), bulvinių (Solanaceae; baklažanai, bulvės, dumplūnės, paprikos, pomidorai), astrinių (Asteraceae; artišokai, peletrūnai, salotos), česnakinių (Alliaceae; česnakai, porai, svogūnai), moliūginių (Cucurbitaceae; agurkai, arbūzai, melionai, moliūgai), salierinių (Apiaceae; krapai, morkos, petražolės, salierai), rūgtinių (Polygonaceae; rabarbarai, rūgštynės), miglinių (Poaceae; kukurūzai), vijoklinių (Convolvulaceae; batatai).
įvairios daržovės
pomidorai
Pagal vegetacijos trukmę daržovės skirstomos į vienametes (agurkai, arbūzai, bulvės, pomidorai, pupos, ridikėliai, salotos, žirniai), dvimetes (burokėliai, griežčiai, kopūstai, morkos, ridikai, ropės, svogūnai) ir daugiametes (krienai, rabarbarai, rūgštynės, šparagai), pagal maistui vartojamas augalo dalis – lapines daržoves (salotos, špinatai, krapai, rūgštynės), stiebagumbines (požemines – bulvės, topinambai; antžemines – ropiniai kopūstai), svogūnines (svogūnai, česnakai, porai), šakniavaisines (burokėliai, griežčiai, morkos, petražolės, pastarnokai, salierai, ropės, ridikėliai, krienai), vaisines daržoves (maistui vartojami subrendę vaisiai – pomidorų, baklažanų, pipirų, moliūgų; jaunos vaisių užuomazgos – agurkų, patisonų, žirnių, pupelių, pupų). Karčiųjų, rauginių ir aromatinių medžiagų turinčios daržovės vadinamos prieskoninėmis (melisos, gelsvės, kmynai, mairūnai, kalendros).
Pagal šilumos poreikį skiriamos šalčiui atsparios (kopūstai, griežčiai, ropės, ridikėliai, morkos) ir šilumą mėgstančios (moliūginių šeimos daržovės, pomidorai, baklažanai, pupelės) daržovės. Pagal augimo vietą būna lauko ir šiltadaržių daržovės.
valgomosios morkos
2531
-daržo augalai; -daržo augalas
lęšiai
batatai (saldžiosios bulvės)