datulė
datùlė, finiko vaisius. Vienoje augalo kekėje gali būti 200–1000 datulių. Per metus vienas medis gali subrandinti apie 50–80 kg datulių. Jos būna skirtingų spalvų, nuo geltonos iki juodos. Priklausomai nuo rūšies, datulės gali būti kietos ir minkštos, t. p. gali skirtis dydžiu ir skoniu. Jos turi daug kalorijų ir angliavandenių, tačiau jose yra gausu natūralių skaidulų, antioksidantų ir vitaminų. Vaisiai valgomi švieži ir džiovinti.
Džiovintose datulėse yra apie 70 % cukrų (fruktozė, gliukozė), apie 9 % baltymų, t. p. riebalų, magnio, vitaminų A, B, E. Vidutinis vieno džiovinto vaisiaus svoris yra apie 25 gramai. Iš minkštų datulių gaminamas sirupas, iš saulėje džiovintų – datulių cukrus, kuris vartojamas kepiniams pasaldinti. Datulės gerina virškinimą ir žarnyno veiklą.
datulinis finikas su vaisiais
datulės