dekarbokslinimas (de… + karboksilinimas), reakcija, kai kaitinant karboksirūgštis (t. p. ir aminorūgštis) arba jų druskas su rūgštiniais ar baziniais katalizatoriais nuo karboksigrupės atskyla anglies dioksidas (CO2). Organizme dekarboksilinimą katalizuoja fermentas dekarboksilazė. Dekarboksilinimas vyksta, kai nutrūkus σ‑ryšiui tarp aminorūgšties α‑anglies atomo ir karboksigrupės susidaro biogeniniai aminai: \( \text{H}_3\overset{+}{\text{N}} - \text{RCH} - \text{COO}^- \xrightarrow{\text{dekarboksilazė}} \text{R} - \text{CH}_2 - \text{NH}_2 + \text{CO}_2 \). Vykstant dekarboksilinimo reakcijai organizme angliavandenių ir riebalų apykaitos tarpiniai skilimo produktai sudega iki CO2 ir vandens, iš aminorūgščių sintetinasi biologiškai aktyvūs aminai (pvz., histaminas, serotoninas, tiraminas), išsiskiria energija. Naudojamas organiniams junginiams sintetinti laboratorijose ir pramonėje.

836

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką