enterokolitas
enterokoltas (enterocolitis < gr. enteron – žarna + kolon – storoji žarna), plonosios ir storosios žarnos uždegimas.
Ūminis enterokolitas
Gali prasidėti, jei žmogus valgo maistą, sukeliantį žarnose rūgimą, ilgai maitinasi riebiu maistu ir mažai vartoja baltymų, piktnaudžiauja rūkytais ir marinuotais maisto produktais, alkoholiniais gėrimais. Enterokolitą sukelia apsinuodijimas maistu, cheminėmis medžiagomis (pvz., fosforu, švinu), kai kurie vaistai (pvz., turintys bromo, jodo), maisto alergenai, bakterijos, protistai, virusai, parazitinės kirmėlės. Liga prasideda staiga. Ligonis negaluoja, viduriuoja (tuštinasi 5–10 kartų per parą skystomis išmatomis su gleivėmis), jam maudžia pilvą (būna spazminių skausmų), pykina, kartais jis vemia, gali pakilti temperatūra.
Lėtinis enterokolitas
Dažniausiai pažeidžia tik kai kurias žarnos dalis, labai retai visą žarnyną. Jo požymiai tokie patys kaip ir ūminio enterokolito, tik ne tokie ryškūs ir periodiškai kartojasi.