enzimològija (enzimai + gr. logos – mokslas), biochemijos šaka, tirianti fermentų struktūrą, savybes, veikimo mechanizmą ir reikšmę ląstelės fiziologinėms funkcijoms. Teikia duomenų medicinai, veterinarijai, žemės ūkiui, biotechnologijos pramonei. Naudojasi kokybine ir kiekybine chemine analize, spektrometrija, fotometrija, elektroforeze, rentgenostruktūrine analize.

Enzimologijos raida

17 a. pabaigoje pradėta eksperimentiškai tirti, kaip fermentai veikia virškinimą. J. B. van Helmontas (Nyderlandai) tyrė rūgimą, jį sukeliančius veiksnius pavadino fermentais ir iškėlė mintį, kad jie skaido maisto medžiagas. G. K. S. Kirchgofas (Rusija) 1814 iš miežių salyklo išskyrė fermentą amilazę; šie metai laikomi enzimologijos mokslo pradžia. J. von Liebigas (Vokietija) ir M. P. E. Berthelot (Prancūzija) fermentų veikimo mechanizmą aiškino remdamiesi jų chemine prigimtimi, L. Pasteuras (Prancūzija) jį siejo su gyva ląstele. 19 a. E. Buchnerio (Vokietija) tyrimai įrodė, kad rūgimas vyksta fermentams veikiant ir už ląstelės ribų. 20 a. pirmoje pusėje gauta grynų kristalinių fermentų (J. B. Sumneris, J. H. Northropas; Jungtinės Amerikos Valstijos). 20 a. antroje pusėje buvo tiriama fermentų struktūra (F. Sangeris, Didžioji Britanija), fermentų biosintezės genetinė reguliacija (S. Ochoa, A. Kornbergas; Jungtinės Amerikos Valstijos), jų mechanizmai (W. W. Clellandas, M. Dixonas, V. Massey; Jungtinės Amerikos Valstijos). 21 a. pradžioje daug dėmesio skiriama rekombinantiniams fermentams, kurie gaminami genetiškai modifikuotose bakterijose. Enzimologijos tyrimai jungiami su genomikos ir proteomikos metodais.

Žurnalai

Enzimologijos problemos nagrinėjamos žurnaluose: Biochemical Journal (Londonas, nuo 1906), Journal of Biochemistry (Tokijas, nuo 1922).

Lietuvoje

Lietuvoje enzimologijos problemos tiriamos Biochemijos institute (N. Čėnas, J. Kulys, V. Laurinavičius, Rolandas Meškys, V. Razumas), Biotechnologijos institute (A. Janulaitis, S. Klimašauskas, K. Sasnauskas, V. Šikšnys), Vilniaus universitete (B. Juodka). Techninė ir pramoninė enzimologija (fermentai genų inžinerijai) plėtojama bendrovėje Fermentas Vilniuje (V. Butkus).

2644

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką