eruko rūgštis
eruko rūgštis
erùko rūgšts, Z-13-dokozèno rūgšts, C22H42O2, nesočioji riebalų rūgštis. Adatų pavidalo kristalai. Molekulinė masė 338,58. Lydymosi temperatūra 33,8 °C, virimo temperatūra 381,5 °C (skyla), tankis 860 kg/m3, lūžio rodiklis 1,4534. Tirpsta alkoholiuose, dietileteryje, netirpsta vandenyje. Veikiama HNO2 virsta E diastereomeru. Yra rapsų, garstyčių, nasturtų eteriniuose aliejuose.
Gaunama iš rapsų aliejaus šarminės hidrolizės būdu. Atlikti tyrimai rodo, kad ilgą laiką vartojant aliejų, kuriame yra didelis eruko rūgšties kiekis, gali atsirasti širdies raumens (miokardo) lipidozė. Techninis rapsų aliejus gali turėti iki 54 %, o maistinis rapsų aliejus, gaunamas iš specialiai maisto pramonei išvestų rapsų veislių, savo sudėtyje turi iki 2 % eruko rūgšties.