etilenglikolis
etilenglikòlis, 1,2‑etandiòlis, HOCH2CH2OH, dvihidroksilis alkoholis (diolis). Bespalvis, klampus, higroskopiškas saldaus skonio skystis. Molekulinė masė 62,07. Lydymosi temperatūra –12,7 °C, virimo temperatūra 197,6 °C, tankis 1130 kg/m3, lūžio rodiklis 1,43192. Gerai tirpsta vandenyje, alkoholiuose, acetone, ribotai – benzene, toluene, dietileteryje. Tirpstant vandenyje išsiskiria šiluma ir sumažėja tirpalo tūris. Vandeniniai tirpalai užšąla žemoje temperatūroje. Su šarminių žemių metalais ir šarmais sudaro glikoliatus, su karboksirūgštimis – esterius. Gaunamas hidratuojant oksiraną 130–150 °C temperatūroje ir 1,5–2 MPa slėgyje, hidrolizuojant 1,2‑dichloretaną arba etilenchlorhidriną. Naudojamas chemijos, tekstilės, automobilių, elektrotechnikos pramonėje, aviacijoje. Daugiausia etilenglikolio sunaudojama poliesteriniam pluoštui ir plėvelėms bei antifrizams gaminti. Labai nuodingas. Patekęs į organizmą veikia centrinę nervų sistemą ir kepenis. Ilgalaikio poveikio koncentracijos ribinė vertė 52 mg/m3, trumpalaikio – 104 mg/m3.
1