fitoftorozė
fitoftoròzė, augal mãras, augalų liga. Sukelia fitoftoros (Phytophthora) genties grybai.
Lietuvoje labai paplitusi bulvių ir pomidorų fitoftorozė, pasitaiko žemuogių, braškių ir obelų fitoftorozė.
Bulvių ir pomidorų fitoftorozė
Bulvių ir pomidorų fitoftorozę sukelia bulvinė fitoftora (Phytophthora infestans). Grybai nelytiškai dauginasi zoosporomis arba konidijomis, lytiškai – oosporomis. Ant viršutinės lapų pusės pakraščių atsiranda didelių tamsiai rudų dėmių, apatinėje lapo pusėje – balsvų neryškių apnašų (grybo konidijakočiai su konidijomis). Bulvių gumbų paviršiuje susidaro švino spalvos šiek tiek įdubusių įvairaus dydžio dėmių. Ant pomidorų vaisių susidaro rudos susiraukšlėjusios dėmės, pažeisti audiniai paruduoja. Gumbai ir vaisiai pūva. Žiemą grybas išsilaiko ligotuose gumbuose. Sporas platina vėjas ir lietus. Pomidorai užsikrečia nuo bulvių.
fitoftorozės pažeistas bulvės gumbas
Obelų fitoftorozė
Obelų fitoftorozę (marą) sukelia kaktusinė fitoftora (Phytophthora cactorum). Obelų žemutinės kamieno dalies žievė suminkštėja, išbrinksta, įgauna tamsiai violetinį atspalvį. Sergantys medžiai anksti numeta lapus, blogai auga, brandina menkus vaisius, kurie vėliau paruduoja.
Braškių ir žemuogių fitoftorozė
Braškių ir žemuogių fitoftorozę sukelia žemuoginė fitoftora (Phytophthora fragariae). Pažeidžia šaknis, jos pūva, vidus parausta, kereliai džiūsta; gali pūdyti uogas.
Apsaugos priemonės
Siekiant išvengti fitoftorozės plitimo vegetacijos laikotarpiu augalai purškiami fungicidais, sodinami sveiki gumbai, daigai, sergantys žemuogių ir braškių kereliai raunami ir deginami.
136
-maras