garstýčių aliẽjus, augaliniai riebalai, gaunami iš garstyčių sėklų. Aštraus, dirginančio kvapo ir skonio skystis, spalva nuo šviesiai geltonos iki šviesiai rudos. Stingimo temperatūra –15 °C, virimo temperatūra 148–150 °C, tankis 918 kg/m3, lūžio rodiklis 1,4659. Tirpsta etanolyje, dietileteryje, vandens ir etanolio (70 %) mišinyje. Susideda iš sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių – eruko (50 %), oleino (25–28 %), linolo (14,5–20 %), linoleno (3 %), miristilo (0,5 %) trigliceridų. Šviesoje tamsėja (skyla eruko rūgštis), keičiasi kvapas ir skonis. Gaunamas šaltai spaudžiant garstyčių sėklas. Naudojamas masažams, prieskoniams gaminti, kaip atbaidanti kates ir šunis medžiaga, maistui – tik Indijoje ir Bangladeše (kitur maistui nenaudojamas dėl sveikatai žalingos eruko rūgšties).

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką