gélda, niekõtė, iš medžio išskobtas indas, dažniausiai su ausimis galuose. Geldos dažniausiai būna 85–120 centimetrų ilgio, 35–50 centimetrų pločio, 12–29 centimetrų aukščio; mažesnės – 50–70 centimetrų ilgio, 22–35 centimetrų pločio, 7–17 centimetrų aukščio. Naudotos duonai, pyragui įmaišyti, mėsai doroti, smulkiems skalbiniams velėti, vaikams prausti. Malant girnomis geldose taip pat niekotos kruopos, sijoti miltai, tarkuotos bulvės, daryti miltų kukulaičiai. Vienoje kaimiečio sodyboje būdavo po kelias geldas. Geldos plačiai naudotos iki 20 amžiaus vidurio, vėliau jas pakeitė skardinės, ketaus, plastiko vonelės. Mėsai sūdyti, duonos tešlai maišyti geldos kartais naudojamos ir 21 amžiaus pradžioje.

gelda

gelda (20 amžiaus pirma pusė)

geldelė (Šiaulių Aušros muziejus)

2691

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką