glė, ąžuolo (Quercus) ir ąžuolūno (Lithocarpus) genčių augalų sausasis neatsidarantis vaisius. Pagal sandarą gilė yra riešutas, tačiau turintis ne sumedėjusį, bet odišką lukštą. Tam tikrą dalį gilės gaubia lygi, žvynuota arba dygliuota dubenėlio pavidalo goželė. Gilės dažniausiai ritiniškos, kiaušiniškos arba rutuliškos, 1–6 cm ilgio ir 1–4 cm skersmens. Daugelio rūšių ąžuolų gilės yra svarbus gyvūnų (paukščių ir žinduolių) maisto šaltinis. Akmeninio ąžuolo (Quercus ilex) gilės valgomos. Daugelio kitų rūšių ąžuolų gilėse gausu rauginių medžiagų, todėl jos aitrios. Badmečiais gilės buvo vartojamos maistui. Gilės valgomos retai, kartais naudojamos kaip kavos pakaitalas, jomis šeriamos kiaulės.

akmeninio ąžuolo gilės

849

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką