giñtaro rūgšts, butãno dirūgšts, (HOOCCH2)2, bespalviai kristalai. Lydymosi temperatūra 183 °C. Aukštesnėje negu 235 °C temperatūroje, atskilus vandens molekulei, virsta gintaro rūgšties anhidridu. Gintaro rūgšties yra gintare, neprinokusiuose vaisiuose ir uogose, rusvosiose anglyse. Gaunama kaip šalutinis produktas oksiduojant angliavandenilius, kurių molekulėje yra 4–10 anglies atomų, arba hidrinant maleino rūgšties anhidridą. Naudojama vaistų, insekticidų, dažiklių, alkidinių dervų, sukcinatų (gintaro rūgšties druskų), fotografinių medžiagų gamyboje.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką