glicerolis
gliceròlis, glicernas, 1,2,3‑propantriòlis, HOCH(CH2OH)2, paprasčiausias trihidroksilinis alkoholis. Bespalvis, bekvapis, saldus, klampus skystis. Žemesnėje kaip –100 °C temperatūroje virsta stikliška mase. Gaunamas hidrolizuojant riebalus (katalizatoriai – rūgštys, šarmai arba fermentai); susidaro kaip šalutinis produktas gaminant muilą. Glicerolis tirpina daugelį organinių ir neorganinių junginių. Būdingos visos alkoholių (ir glikolių) savybės: vieną arba dvi hidroksigrupes lengvai pakeičia halogenai, su neorganinėmis ir organinėmis rūgštimis sudaro esterius – gliceridus, atskėlus vandenį (kaitinant su kalio hidrosulfatu) susidaro akroleinas. Glicerolis naudojamas poliesterinėms dervoms, sprogstamosioms medžiagoms (nitrogliceroliui, dinamitui) gaminti, tekstilės, maisto pramonėje, kosmetikoje.