glutamo rūgštis

glutãmo rūgšts, Glu, E, 2‑aminopentãno dirūgšts, aminorūgštis. Bespalviai kristalai. Tirpsta vandenyje. Sintetinasi augaluose ir gyvūnuose. Baltymų, glutationo, folio rūgšties, fosfolipidų ir kitų fiziologiškai aktyvių junginių komponentas. Svarbi ornitino, prolino, oksiprolino sintezei, peramininimo, dekarboksilinimo reakcijoms, dalyvauja kalio jonų pernašoje smegenyse. Virsdama glutaminu ląstelėse sujungia amoniaką. Centrinėje nervų sistemoje glutamatdekarboksilazė glutaminą dekarboksilina iki 4‑aminoglutamo rūgšties. Daug glutamo rūgšties yra kazeine, želatinoje, kraujo plazmoje, sėklų baltymuose. Glutamo rūgštis vartojama maisto produktų skoniui gerinti, kai kurioms nervų ir psichikos ligoms gydyti.

3060

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką