Gražina Juodeikienė
Gražina Juodeikienė
Juodeikenė Gražina 1951 04 02Kaunas, lietuvių maisto technologė. Habil. dr. (technol. m.; techn. m. dr. 1992). Tarptautinės grūdų chemijos asociacijos (angl. International Cereal Chemistry Association – ICCA) vykdomojo komiteto narė.
Išsilavinimas ir veikla
1974 baigusi Kauno politechnikos institutą (nuo 1990 Kauno technologijos universitetas) jame dėsto; profesorė (1993). Lietuvos standartizacijos departamento Technikos komiteto Grūdai, grūdų produktai ir pašarai pirmininkė.
Mokslinė veikla
Mokslinių tyrimų svarbiausia sritis – akustinių metodų taikymas poringų maisto produktų tekstūrai nustatyti ir maisto produktų saugai garantuoti. Taikydama įvairias biochemines priemones sukūrė naujų technologijų vietinėmis sąlygomis augintos grūdinės žaliavos perdirbimo efektyvumui didinti, fermentuotų produktų naudojimo įvairioms duonos rūšims kepti, bioetanoliui iš augalinių atliekų gaminti. Paskelbė daugiau kaip 200 mokslinių straipsnių. 10 išradimų.
Knygos
Parašė knygas Ultragarso naudojimas vaflių tekstūrai tirti (su kitais, 1995, anglų kalba), Grūdų cheminės sudėties ir technologinių savybių nustatymas (su Loreta Bašinskiene ir Aušra Repečkiene, 2007).