grūd džiovyklà, įrenginys grūdams, žolių ir daržovių sėkloms džiovinti. Ūkiuose naudojamos sluoksninės porcinės, konvejerinės, šachtinės ir būgninės džiovyklos, grūdų perdirbimo įmonėse – šachtinės. Džiovinama karštu degimo dujų ir oro mišiniu arba karštu oru. Sluoksninėje porcinėje grūdų džiovykloje grūdai supilami ant perforuoto pagrindo, pro kurį tiekiamas džioviklis. Džioviklio temperatūra ne didesnė kaip 50 °C. Ši grūdų džiovykla būna ir bokštinė, kurioje džioviklis tiekiamas cilindrinio bokšto centre įrengtu perforuotu vamzdžiu. Konvejerinėje grūdų džiovykloje viena virš kitos slenka perforuotos juostos. Drėgni grūdai pilami ant viršutinės juostos. Grūdai išdžiūsta, kol nubyra nuo visų juostų. Džioviklis pučiamas statmenai juostų judėjimo krypčiai. Šachtinėje džiovykloje grūdai džiūsta judėdami žemyn. Džioviklis tiekiamas latakais, įrengtais statmenai judantiems grūdams. Būgninėje džiovykloje grūdai džiūsta besisukančiame cilindre. Šachtinės ir būgninės grūdų džiovyklos būna stacionarios ir vežiojamosios. Vieną kartą per šachtinę džiovyklą praleisti grūdai išdžiūsta 4–6 %, per būgninę 5–8 %. Grūdų džiovyklos turi kūryklą, kurioje deginamas kietas, skystas arba dujinis kuras, kartais naudojami elektros kaloriferiai. Lietuvoje daugiausia naudojamos sluoksninės porcinės, šachtinės ir būgninės džiovyklos.

džiovykla

312

-džiovykla

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką