gumigùtas (lot. gummi – sakai + gutta – lašas), sukietėjusios geltonos spalvos pieniškos garcinijų sultys. Gumigutas yra bekvapis, beveik neturi skonio, artimas kaučiukui. Gumigutas gaunamas Kambodžoje, Tailande, Šri Lankoje. Sultys leidžiamos iš daugiau kaip 10 metų medžių į bambukinius indus ir paliekamos sukietėti. Gumigutas į Europą atvežtas 17 a. viduryje ir buvo labai vertinamas kaip geltonos arba skaisčiai oranžinės spalvos vandeninių dažų pigmentas. Kinijoje naudotas nuo 8 amžiaus. Dabar gumigutas kaip pigmentas naudojamas retai. Vietos gyventojų vartojamas liaudies medicinoje.

849

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką