javai
kviečiai
java, kultūriniai augalai, teikiantys grūdų maistui, pašarui. Dauguma javų priklauso miglinių ir pupinių augalų šeimoms. Pagal žemės ūkio požymius javai skirstomi į varpinius (kviečiai, kvietrugiai, rugiai, miežiai, avižos, ryžiai, kukurūzai) ir ankštinius (žirniai, vikiai, lubinai, pupos, pupelės, sojos, lęšiai). Varpinių javų grūdai turi 60–80 % (ankštinių javų – 17–60 %) angliavandenių, 7–20 % (11–45 %) baltymų, 2–4 % (1–27 %) riebalų, 2–11 % (2–18 %) ląstelienos. Javams priklauso ir grikiai, kurių vaisiai (riešutėliai) naudojami kruopoms gaminti. Pagal vegetacijos trukmę varpiniai javai skirstomi į žieminius ir vasarinius. Javai auginami visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Iš javų daugiausia auginama kviečių ir ryžių (Azijoje), kukurūzų (Šiaurės Amerikoje), rugių (Europoje), miežių (Šiaurės Amerikoje, Azijoje, Europoje), sojų (Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje), sorų ir sorgų (Afrikoje, Azijoje).
Lietuvoje
Lietuvoje 2022 javais apsėta 61,5 % (ankštiniais augalais 6,7 %) viso pasėlių ploto. Javų pasėlių plotai ir derlingumas – lentelėje.
1
445
sėjamosios avižos
žirniai
rugiai
miežiai