kakava
kakavmedžio vaisiai
džiovintos kakavmedžio pupelės ir kakavos milteliai
kakavà (isp. cacao), maisto produktas iš kakavmedžių pupelių išspaudų. Miltelių pavidalo, nuo šviesiai iki tamsiai rudos spalvos, būdingo aromato, malonaus kartoko skonio. Turi 24 % baltymų, 28 % angliavandenių, 9–20 % riebalų, mineralinių medžiagų (ypač daug kalio ir fosforo), vitaminų. Drėgnis iki 6 %. Energinė vertė 1600–1800 kJ/100 g. Gaminama taip: iš fermentuotų ir džiovintų kakavmedžių pupelių smulkiai maltų branduolių išspaudus aliejų (jo dedama gaminant šokoladą) išspaudos džiovinamos, malamos, sijojamos, pakuojamos. Kartais į miltelius dedama cukraus, pieno miltelių, kvapiųjų medžiagų (vanilės, cinamono). Iš kakavos miltelių su karštu pienu arba vandeniu daromas gėrimas. Jų t. p. dedama į įvairius konditerijos gaminius (pyragus, sausainius, saldainius).