pastovaus tūrio kalorimetras

kalorimètras (kalori… + gr. metron – matas), prietaisas kurio nors fizikinio, cheminio ar biologinio vyksmo metu išsiskyrusios arba sugertos šilumos kiekiui matuoti. Pagal konstrukciją ir matavimo metodą skiriami skystiniai ir masyvieji, įprastiniai ir skirtuminiai (dvigubieji). Yra pastovaus tūrio, pastovaus slėgio, izoterminiai filtravimo kalorimetrai, rentgeno spinduliuotės mikrokalorimetrai, jonizaciniai kalorimetrai. Paprasčiausią kalorimetrą sudaro termometras, sujungtas su izoliuotu indu. Šilumos kiekis, išsiskyręs, pvz., per egzoterminę cheminę reakciją, vykstančią inde, nustatomas pagal temperatūros pokytį. Įvairių fizikinių ir cheminių vyksmų šiluminių efektų (dažniausiai išsiskyrusio šilumos kiekio), t. p. kūnų šiluminės talpos, fazinio virsmo šilumos (pvz., garavimo šilumos) matavimas kalorimetru vadinamas kalorimetrija. Matuojama plačiame temperatūros ir slėgio intervale.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką