kalvadosas
kalvadòsas (pagal Prancūzijos Calvadoso departamento vardą), stiprus alkoholinis gėrimas iš obuolių vyno spirito; obuolių brendis. Skaidrus, nuo šviesios auksinės iki šviesiai rudos spalvos, kiek aštroko skonio, sodraus obuolių aromato. Turi apie 40 % etanolio. Gaminamas iš obuolių sulčių; sultys rauginamos grynų kultūrų mielėmis, raugalas du kartus distiliuojamas. Žalias obuolių vyno spiritas turi iki 70 % (tūrio) etanolio. Jis daugiau kaip 3 metus laikomas ąžuolinėse statinėse arba emaliuotuose rezervuaruose, į kuriuos pridėta ąžuolo medienos atraižų, drožlių. Išlaikytas obuolių vyno spiritas kupažuojamas, pridedama distiliuoto vandens, cukraus sirupo. Kalvadosas pradėtas gaminti 16 a. Calvadoso departamente Žemutinės Normandijos provincijoje; šioje ir Bretanės provincijose gaminamas iki šiol (t. p. ir rūšinis kalvadosas). Lietuvoje (Anykščių vyno gamykloje) kalvadosas buvo gaminamas 20 a. 6–10 dešimtmetyje.