kvis, kininės aktinidijos valgomas vaisius. Kivis būna rutuliškas, kiaušiniškas ar ritiniškas, 5–7 cm ilgio, ruda ar žalsvai ruda odele, tankiai apaugusia standžiais rudais šereliais. Nesunokusių vaisių minkštimas kietas, sunokusių suminkštėja, tampa sultingas ir kvapus.

Vaisiaus minkštimas ryškiai žalias, kai kurių veislių – geltonas, su daugybe smulkių juodai violetinių arba juodų sėklų. Vaisiai rūgštoki arba rūgštūs, rečiau – saldūs. Juose yra apie 80 % vandens, iki 1 % baltymų, apie 15 % angliavandenių, apie 3 % ląstelienos, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, magnio), vitaminų (daugiausia askorbo rūgšties, t. p. niacino, tiamino, riboflavino). Jautriems žmonėms dideli vaisių kiekiai gali sukelti alergiją. Kiviai valgomi dažniausiai švieži, vartojami tortams ir pyragams kepti, desertams gaminti, iš jų spaudžiamos sultys. Neprinokę nuskinti ir tinkamai saugomi kiviai išsilaiko kelis mėnesius. Laikomi su kitais vaisiais dėl jų išskiriamo etileno kiviai greitai sunoksta ir suminkštėja. Daugiausia kivių išauginama Kinijoje, Naujojoje Zelandijoje, Italijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

kivio vaisiai

849

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką