kolagènas (gr. kolla – klijai + genos – kilmė), žmogaus ir gyvūnų jungiamojo audinio fibrilinis baltymas. Suteikia stangrumo ir tvirtumo. Gyvūnų organizme sudaro apie 25–30 % visų baltymų. Fiziologinėmis sąlygomis kolagenas netirpsta vandenyje, nors greitai denatūruojasi kaitinamas, paveiktas šarmų ar silpnų rūgščių. Kolageną sudaro tropokolageno gijos. Tropokolageno molekulinė masė 285 000, molekulė yra apie 300 nm ilgio, apie 1,4 nm skersmens, susideda iš trijų vandeniliniais ryšiais susijungusių polipeptidinių grandinių, kurių kiekviena turi apie 1000 aminorūgščių liekanų. Skiriama keletas kolageno rūšių. Daugiausia randama I tipo kolageno, kurį sudaro dvi vienodos α1 ir viena α2 polipeptidinės grandinės. II ir III tipų kolageno molekulės sudarytos iš vienodų polipeptidinių grandinių. I tipo kolageno yra kauluose, sausgyslėse ir odoje, II tipo – kremzlėse, III tipo – kraujagyslių sienelėse. Aminorūgščių sudėtimi kolagenas labai skiriasi nuo kitų baltymų: beveik kas trečia aminorūgštis yra glicinas, daug prolino ir chemiškai modifikuotų aminorūgščių 3‑hidroksiprolino ir 4‑hidroksiprolino, 5‑hidroksilizino. Hidroksiaminorūgštys kolageno molekulėje sintetinamos potransliacinės modifikacijos metu, dalyvaujant vitaminui C. Prie 5‑hidroksilizinų yra prijungiamos liekanos disacharido, sudaryto iš galaktozės ir gliukozės (jos svarbios kaulų mineralizacijai). Kolageno gijos sustiprinamos atomų tarpusavio ir molekulių tarpusavio kovalentiniais ryšiais tarp tropokolagenų. Kolagenas sintetinamas fibroblastuose. Susidaro prokolagenas, kuris turi tris polipeptidines 140 000 molekulinės masės grandines. Ląstelėje prokolagenas modifikuojamas – hidroksilinamos kai kurios prolino ir lizino bei prijungiamos angliavandenio liekanos. Modifikuotas prokolagenas išnešamas iš ląstelės, kur peptidazės atskelia N‑galinius ir C‑galinius peptidus. Susidariusios tropokolageno molekulės jungiasi tarpusavyje, formuodamos kolageno gijas. Atomų tarpusavio ir molekulių tarpusavio ryšių kiekis kolageno gijose priklauso nuo organizmo amžiaus – kuo organizmas jaunesnis, tuo šių ryšių mažiau, jungiamieji audiniai lankstesni ir stangresni. Kolageną iki mažų tirpių peptidų hidrolizuoja fermentas kolagenazė. Šį fermentą turi įvairios bakterijos, grybai, nariuotakojai, varliagyviai ir žinduoliai.

2014

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką