koncentratas
koncentrãtas (lot. concentratus – sutelktas, sukauptas), sausas pramoniniu būdu pagamintas maisto pusgaminis, tinkamas ilgai (dažniausiai iki 12 mėnesių) laikyti.
daržovių ir vaisių gėrimų koncentratai
Vienus koncentratus galima vartoti iš karto, į kitus užtenka pridėti vandens ir pakaitinti. Daromas iš vienos žaliavos (monokoncentratas) arba iš kelių (kompleksinis koncentratas). Būna miltelių, briketų (50–200 g masės) pavidalo. Gaminami iš vaisių ir daržovių, mėsos, pieno arba mišrios žaliavos. Koncentrato žaliavos, jei reikia, smulkinamos (daržovės, vaisiai, mėsa), kai kada blanširuojamos (vaisiai ir daržovės), apverdamos, šutinamos, dedama prieskonių, įvairių priedų. Paruoštas koncentrato mišinys džiovinamas dažniausiai sublimacinėje džiovykloje. Pagaminti koncentrato milteliai arba briketai fasuojami į vandens nepraleidžiančią medžiagą arba į paketus iš termiškai sulydomų plėvelių ir popieriaus ir laikomi vėsioje (10–15 °C temperatūros) ir sausoje (mažiau kaip 75 % santykinio drėgnio) patalpoje.
Pagal naudojamas žaliavas, koncentrato paskirtį ir paruošimo būdą skiriami pietų patiekalų, prieskonių ir padažų, pagardų, desertų, miltinių kepinių, kavos produktų (kavos ekstraktas, tirpi kava), gėrimų, vaikų ir dietinių patiekalų, turistų maisto rinkinių ir kiti koncentratai. Koncentratus patogu transportuoti, iš jų pagamintas maistas yra skanus ir maistingas, tik jame trūksta vitaminų.
Maistinius koncentratus pradėta gaminti 19 a. pabaigoje.