koncentruotieji pašarai

koncentrúotieji pašara, koncentratai, grynieji pašarai arba jų mišiniai, turintys daug maisto medžiagų. Vartojami gyvulių ir paukščių racionui papildyti. Skirstomi į baltymingus ir angliavandeningus. Baltymingus koncentruotuosius pašarus sudaro ankštinių javų (pašarinių pupų ir lubinų, vikių, žirnių) grūdai ir aliejaus pramonės atliekos (rapsų, saulėgrąžų, sėmenų, vilnamedžių sėklų išspaudos ir rupiniai). Juose yra 20–40 % baltymų ir 30–50 % neazotinių ekstraktinių medžiagų (cukraus, krakmolo, karboksirūgščių). Angliavandeningus koncentruotuosius pašarus sudaro varpinių javų (avižų, žieminių ir vasarinių kviečių, miežių, žieminių rugių) ir kukurūzų grūdai bei jų perdirbimo atliekos (avižinės, kvietinės, miežinės, ruginės sėlenos), alaus (džiovinti salyklojai ir salyklo daigeliai), etanolio (džiovinti žlaugtai) ir cukraus gamybos (džiovinti cukrinių runkelių griežiniai, melasa) atliekos. Juose yra 60–70 % neazotinių ekstraktinių medžiagų ir 10–14 % baltymų.

56

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką