kondensuotasis pienas
kondensuotasis pienas
kondensúotasis penas, tištintasis penas, pieno konservai – daugiau sausųjų medžiagų turintis pieno produktas. Žaliavinis pienas laikomas atšaldytas iki 0–6 °C temperatūros, po to pašildomas iki 50–55 °C temperatūros ir apdorojamas išcentriniu būdu (išvalomos priemaišos), standartizuojamas jo riebumas, jei reikia, separuojamas. Išcentriniu būdu apdorotas pienas pasterizuojamas (ilgam laikymui skirtas kondensuotasis pienas sterilizuojamas arba į jį dedama cukraus), atšaldomas iki reikiamos temperatūros ir tirštinamas vakuuminio garinimo arba molekulinio filtravimo būdu. Gautas kondensuotasis pienas atšaldomas, fasuojamas. Saldintas kondensuotasis pienas turi ne mažiau kaip 8,5 % riebalų, ne mažiau kaip 28,5 % sausųjų pieno medžiagų, ne mažiau kaip 43,5 % sacharozės, sterilizuotas kondensuotasis pienas – ne mažiau kaip 7,5 % riebalų, ne mažiau kaip 27,35 % sausųjų pieno medžiagų. Tirštinamas ne tik pienas (natūralus, standartizuoto riebumo, liesas), bet ir grietinėlė, pasukos, išrūgos bei jų mišiniai su priedais (kava, kakava).
Kondensuotojo pieno tirštinimo technologiją 1810 sukūrė N. Appert’as. Lietuvoje pradėtas gaminti 1936 Kauno pieninėje. 2019 saldintą kondensuotąjį pieną, saldintą kondensuotąjį pieną su kava, saldintą kondensuotąjį pieną su kakava, karamelizuotą kondensuotąjį pieną Rududu, sterilizuotą kondensuotąjį pieną gamino bendrovė Marijampolės pieno konservai.
2913