kumýsas (< tiurk.), kumelės (rečiau asilės, karvės, kupranugarės) rauginto pieno gėrimas. Turi 2–2,5 % baltymų, 1,2 % riebalų, 3,5–4,8 % angliavandenių, B grupės ir kitų vitaminų, fosforo, kalcio, 1–3 % alkoholio. Daug kumyso gaminama Azijoje ir Pietų Amerikoje. Gamybos pagrindas – raugas, turintis pieno rūgšties bakterijų ir spiritą gaminančių mielių. Gerina virškinimo, širdies ir kraujagyslių, nervų sistemos, virškinimo ir kitų organų darbą, medžiagų apykaitą, aktyvina fiziologinius ir biocheminius procesus. Kumysu gydomos kai kurios tuberkuliozės formos, šlapimo takų ir ginekologinės ligos.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką