laktalbumnas (lot. lac, kilm. lactis – pienas + albuminai), pieno baltymas. Laktalbuminas yra laktalbuminų-lizocimų šeimos kalcio katijonus (Ca2+) prijungiantis baltymas, randamas visų gyvūnų piene. Susideda iš vienos peptidinės grandinės. Molekulinė masė 16 300. Tirpsta vandenyje ir vandeniniuose druskų tirpaluose. Laktalbuminas yra nekatalitinis reguliuojamasis baltymas, padeda laktozės sintazei pernešti galaktozės liekaną nuo uridindifosfato galaktozės D‑gliukozei. Maistingumo požiūriu visavertis baltymas – jame yra beveik visų aminorūgščių. Karvės piene laktalbuminas sudaro 2,4 % visų baltymų.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką