lapinės daržovės
lãpinės daržóvės, žoliniai vienamečiai ir daugiamečiai augalai. Priklauso įvairioms šeimoms. Lapai vartojami maistui arba kaip prieskonis ir vaistažolės. Europoje paplitusios vienametės lapinės daržovės: lapinės petražolės, krapai, salotos, špinatai, salotinės trūkažolės (trūkažolės). Kaip lapinės daržovės vartojami kininiai ir pekininiai kopūstai. Kai kurios lapinės daržovės auginamos ištisus metus (rudenį, žiemą, pavasarį – šiltadaržiuose, vasarą – lauke). Vartojamos šviežios, konservuotos ir džiovintos. Asortimentas platus. Daug lapinių daržovių sunaudoja konservų pramonė. Lapinės daržovės turi tirpių sausųjų medžiagų, angliavandenių, baltymų, daug mineralinių medžiagų (kalio, natrio, kalcio, fosforo, vario), vitaminų A, B, PP, daug vitamino C. Kai kurios lapinės daržovės vertinamos dėl dietinių savybių ir švelnaus skonio. Jų sultyse yra alkaloidų, kurie ne tik suteikia kartoką skonį, bet ir gaivina, malšina troškulį, gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujuje.
salotinė trūkažolė
2324
-trūkažolė; -salotinė trūkažolė; -daržovės
petražolės ir krapai darže
špinatai