linolo rūgštis
linòlo rūgšts, H(CH2)4(CH2CH=CH)2(CH2)7COOH, polinesočioji riebalų rūgštis. Bespalvis skystis. Molekulinė masė 280,53. Lydymosi temperatūra –5,2 °C, tankis 903,8 kg/m3. Prisijungia halogenus, hidrinama virsta sočiąja stearino rūgštimi. Ore oksiduojasi į heksano, oksalo rūgščių ir nonano dirūgšties mišinį. Linolo rūgštis – viena labiausiai paplitusių augaluose rūgščių, juose ji yra trigliceridų pavidalo (su kitų rūgščių trigliceridais): saulėgrąžų aliejuje yra apie 60 % (masės), sojų – 55 %, sėmenų – iki 30 %, kanapių –50–60 %, aguonų – iki 60 %, vilnamedžių – 50 % linolo rūgšties, t. p. yra ir kai kuriuose riebaluose, pvz., taukuose 8–9 %, lajuje – 3–4 %, svieste – 1,7 %. Linolo rūgštis gaunama iš aliejų ir riebalų hidrolizės būdu, žmogus gauna su maistu (organizmas jos nesintetina).
2445