margarnas (pranc. margarine < gr. margaron – perlas), dirbtiniai maistiniai riebalai – sustingusi vandens ir riebalų smulkiadispersė emulsija. Skoniu ir kitomis savybėmis panašus į sviestą; turi daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių, yra šiek tiek didesnės energinės vertės už sviestą. Pagrindinė margarino žaliava – hidrintas augalinis aliejus (saulėgražų, sojų ir kitas). Į jį pridedama lydytų gyvūninių riebalų, pieno produktų, valgomosios druskos, cukraus, kvapiųjų medžiagų, emulsiklių, dažiklių, kartais sviesto (grietininis margarinas), kavos, kakavos miltelių (šokoladinis margarinas), vitaminų, kitų priedų ir prieskonių; mišinys emulguojamas, išpilstomas į formas ir atšaldomas arba formuojamas atšaldytas. Naudojamas kaip sviesto pakaitalas – sumuštiniams, kulinarijos, konditerijos gaminiams. Pradėtas gaminti 1869 Prancūzijoje iš lydytų jautienos taukų ir pieno, sumaišyto su šliužo fermentu. 20 a. pradžioje sukūrus augalinių riebalų hidrinimo (kietinimo) technologiją margarinui gaminti pradėta naudoti augalinį aliejų ir jų mišinius su gyvūniniais riebalais. 2018 Lietuvoje margariną gamino bendrovės Vilniaus margarino gamykla ir Zeelandia.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką