midus
midùs, alkoholinis gėrimas iš medaus. Turi iki 16 % (tūrio) etilo alkoholio ir 30–180 g/l cukraus. Skaidrus, gintaro spalvos, būdingo medaus skonio ir kvapo. Gaminamas natūralaus fermentavimo būdu. Vandeninis medaus tirpalas kaitinamas su kvapiaisiais prieskoniniais priedais, nuoviras nukošiamas ir 30–80 parų rauginamas su alaus ar vyno mielėmis dideliuose rezervuaruose. Išrūgęs ir nuskaidrėjęs 8–16 % (tūrio) stiprio midaus pusgaminis 1 metus laikomas ąžuolinėse statinėse (brandinamas), po to filtruojamas, maišomas su priedais ir išpilstomas. Lietuvoje midaus pusgaminis naudojamas ir kitiems alkoholiniams gėrimams gaminti. Midaus nektaras yra daugiau kaip 22 % (tūrio) stiprio, turi ryškų medaus ir prieskoninių kvapiųjų priedų skonį ir kvapą. Gaminamas iš midaus pusgaminio (jo ne mažiau kaip 40 %), jo distiliato, kurio etilo alkoholio koncentracija daugiau kaip 50 % (tūrio), maistinio rektifikuotojo etilo alkoholio ir natūralių kvapiųjų prieskoninių priedų; išlaikomas iki 20 mėnesių. Midaus balzamas yra kartoko skonio, turi daugiau kaip 35 % (tūrio) etilo alkoholio. Gaminamas iš midaus distiliato, gauto kelis kartus distiliuojant subrandintą midų, prieskoninių kvapiųjų augalų ekstraktų, vaisių ir uogų natūralių sulčių. Midaus nektaras ir midaus balzamas saldinamas tik medumi.
Istorija
Midus – vienas seniausių alkoholinių gėrimų pasaulyje. Istoriniuose šaltiniuose yra duomenų, kad alkoholiniai medaus gėrimai buvo daromi jau 7000–5000 pr. Kr. Irane, Kinijoje, Indijoje. Midus buvo geriamas senovės Egipte, senovės Graikijoje ir Romoje. Viduriniaisiais amžiais buvo paplitęs visoje Europoje, t. p. ir Lietuvoje. Gaminamas Lenkijoje, Čekijoje, Suomijoje, Rusijoje. Midus – daugelio šalių nacionalinis gėrimas (t. p. lietuvių ir prūsų). Istoriniai šaltiniai mini, kad midus Prūsijoje buvo geriamas jau 11 amžiuje. Midus buvo vartojamas ir Lietuvos valdovų rūmuose, dvaruose. Jo gamyba klestėjo iki 18 amžiaus. Vėliau ėmė mažėti, nes drevinė bitininkystė nyko, o iš grūdų imta varyti degtinę, daryti daugiau alaus. 20 a. pradžioje (iki 1940) midus buvo gaminamas Prienų alaus darykloje. Midaus gamyba vėl atnaujinta 1959 Stakliškių alaus darykloje Gintaras (dabar bendrovė Lietuviškas midus) A. Sinkevičiaus iniciatyva pagal jo atkurtą technologiją. Šioje bendrovėje gaminamas 3 rūšių (Bočių, Trakai ir Stakliškės) 12–15 % (tūrio) stiprio midus, 4 rūšių (Suktinis, Šventinė, Vilnius ir Trys karaliai) 30–50 % (tūrio) stiprio midaus nektaras ir 75 % (tūrio) stiprio midaus balzamas Žalgiris.