mikobakterijos
mikobaktèrijos (Mycobacterium), Actinomycetales eilės, Mycobacteriaceae šeimos bakterijų gentis. Ląstelės kreivų šakotų lazdelių pavidalo, dažniausiai 1–10 µm ilgio, 0,2–0,6 µm skersmens. Mikobakterijos nejudrios gramteigiamos aerobinės. Atsparios rūgštims. Dauginasi dalijimosi būdu, sporų nesudaro. Saprofitinės mikobakterijos (pvz., Mycobacterium luteum, Mycobacterium flavum, Mycobacterium rubrum, Mycobacterium paraffinicum) gyvena dirvožemyje, vandenyje, maisto produktuose, mineralizuoja organinius junginius (kai kurios mikobakterijos oksiduoja naftą, vašką), raugina pieną, sūrius, sintetina karotinoidus, vitaminus, aminorūgštis. Kai kurios patogeninės mikobakterijos sukelia žmogaus ir gyvūnų ligas (pvz., Mycobacterium tuberculosis – tuberkuliozę, Mycobacterium leprae – raupsus).