pašarnis venetas, bendrojo pašarų maistingumo matas. 1915 Danijoje buvo priimtas skandinaviškasis pašarinis vienetas, kuris pagal produktyvųjį veikimą yra lygus 1 kg miežių arba 1656 kcal. Vienai karvių grupei (kontrolinei) buvo duodama miežių, kitai (bandomajai) – tiriamojo pašaro. Žiūrėta, kiek reikia sušerti tiriamojo pašaro, kad pagal pieno produkciją jis pakeistų miežius. Bandymų metu nustatyta, kad 1 kg miežių gali pakeisti 1,2 kg avižų (kontrolinės ir bandomosios grupių karvių masė ir pieno kiekis neturi kisti). Apskaičiuota, kad avižų maistingumas prilygsta 0,83 skandinaviškojo pašarinio vieneto (1 : 1,2 = 0,83). 1922 Rusijoje J. Bogdanovas pasiūlė pašarų maistingumo etalonu imti 1 kg avižų, iš kurių suaugusio jaučio organizme susikaupia 150 g riebalų arba susidaro 1414 kcal grynosios energijos. Avižų pašariniu vienetu galima įvertinti kiekvieno pašaro maistingumą. Kad suaugęs jautis sukauptų 150 g riebalų, be pašaro, būtino organizmo gyvybei palaikyti, jam reikia sušerti arba 5 kg kukurūzų siloso, arba 4 kg cukrinių runkelių, arba 0,75 kg kukurūzų grūdų. 1 kg kukurūzų siloso turi 0,2 pašarinio vieneto, 1 kg cukrinių runkelių – 0,26, 1 kg kukurūzų grūdų – 1,34 pašarinio vieneto. J. Bogdanovo pasiūlytas pašarinis vienetas 1933 buvo pavadintas tarybiniu pašariniu vienetu ir vartotas Sovietų Sąjungoje.

Lietuvoje skandinaviškasis pašarinis vienetas buvo vartotas iki II pasaulinio karo, po jo – tarybinis pašarinis vienetas. Nuo 2000 Lietuvoje maistingumas vertinamas apykaitos energija (AE; kiaulėms, paukščiams, šunims, katėms, galvijams) ir grynąja, arba neto, energija laktacijai (NEL; karvėms) ir žymimas MJ (megadžauliais). 1 kg koncentruotųjų pašarų (grūdų) turi 11,4–13,6 MJ AE arba 6,4–8,6 MJ NEL, 1 kg siloso ar šieno – 8–9,4 MJ AE arba 4,8–5,4 MJ NEL. Perskaičiuotas 1 tarybinis pašarinis vienetas yra lygus apie 10 MJ AE kiaulėms ir 11,3 MJ AE galvijams.

2499

pašarai

vitamininiai pašarai

baltyminiai pašarai

pašaro energija

pašaro norma

racionas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką