patisonai
patisònai, moliūginių (Cucurbitaceae) šeimos daržovės. Patisonai yra paprastojo aguročio kiaušininio porūšio tipinio varieteto (Cucurbita pepo subsp. ovifera var. ovifera) veislių grupė.
Vienametis žolinis augalas. Auginamas šilto klimato šalyse ir vidutinio klimato šalių pietiniuose regionuose. Stiebas šliaužiantis, vaisiai paplokšti, lėkštės formos, rumbuotais kraštais, šviesiai ar tamsiai žali, gelsvi, geltoni, balti, kreminiai. Geriausiai dera lengvo priemolio gerai įdirbtuose, humusinguose, nerūgščiuose dirvožemiuose. Tinkami priešsėliai – kopūstiniai, šakniavaisiniai augalai. Labai reiklūs drėgmei ir šilumai. Gerai dera 20–27 °C temperatūroje. Hektarui apsėti reikia 2–3 kg sėklos. Sėjami lygioje vietoje eilėmis (tarpueiliai 1 m, tarpai tarp daigų 0,8–0,9 m). Ankstyvesnį derlių galima gauti išauginus daigus 10–12 cm durpių ir pūdinio puodeliuose. Šiltnamiuose į puodelius sėjami gegužės pradžioje. Vaisiai skinami 6–8 cm skersmens, 80–100 g masės. Derlingumas 15–20 t/ha. Valgomi virti, kepti, konservuoti. Lietuvoje augina mėgėjai.
patisonai
2324